Ak vaša choroba viedla k striktúre (zúženie) čreva alebo ak vám bol z čreva chirurgicky odstránený určitý segment, mali by ste sa úplne vyhýbať vláknine. Ide o nestráviteľnú časť rastlinných potravín (obilniny, strukoviny, semená…) a ovocia. Viaže vodu a dodáva objem stolici a pomáha pri prechode potravín a odpadových produktov cez črevá.
Počas fázy vzplanutia mnohí pacienti s Crohnovou chorobou odmietajú správne jesť a začnú pôst. Dôvody takéhoto rozhodnutia sú: nevoľnosť, bolesť, nechutenstvo – to sú sprievodné prejavy Crohnovej choroby v čase exacerbácie. Takýto postup je nesprávny. Na jednej strane zápal črevného traktu znižuje absorpciu živín a na druhej strane nepretržitá hnačka spôsobuje stratu tekutín a následne stratu hmotnosti a dehydratáciu.
V dôsledku vyhýbania sa pitiu a jedeniu trpia mnohí pacienti s aktívnou Crohnovou chorobou nedostatkom vitamínov a minerálov. Preto je dôležité, aby ste vy a váš lekár alebo dietológ vypracovali vhodnú individuálnu diétnu koncepciu (vo forme individuálne prispôsobeného diétneho plánu alebo zoznamu dietetických doplnkov), aby ste sa mohli vyrovnať s ochorením a podniknúť kroky v prípade akútneho vzplanutia.
Po skončení fázy vzplanutia sa neodporúča okamžite prejsť na stravu, ktorú ste mali pred vzplanutím choroby. Je dôležité, aby si telo postupne zvyklo na odporúčanú diétu. Prvých niekoľko dní po zlepšení využite na reguláciu trávenia. Doprajte svojmu telu dostatok času na odpočinok, aby sa mohlo prispôsobiť. Ak sa počas fázy zápalu vaša strava skladala prevažne z tekutín, odporúča sa, aby ste začali konzumovať tuhé potraviny s nízkym obsahom rezíduí veľmi pomaly.
Odporúčané potraviny | Potraviny, ktorým sa treba vyhýbať |
Ovocie: umyté a roztlačené ovocie, ako sú banány, zrelé jablká, jahody, mäkké hrušky, broskyne, kivi alebo mangá. | Kyslé ovocie: kyseliny v citrusoch, ako sú citróny, pomaranče atď., zaťažujú žalúdok. To platí aj pre ovocné šťavy z tohto ovocia. |
Obilniny a zemiaky: krupica, špalda, ryža a cestoviny, varené zemiaky a knedle sú ľahko stráviteľné. | Tuky a oleje. Vyhnite sa veľkému množstvu oleja, vyprážaným potravinám, mastným klobásam a mastnému mäsu, ako aj majonéze. |
Bielkoviny: ryby s nízkym obsahom tuku (napr. pstruh), chudé hovädzie mäso, morčacie mäso, zverina alebo hydinové mäso, vajcia namäkko. | Sladkosti: veľké množstvo sladkostí, ktoré obsahujú veľa tuku, ako je marcipán alebo čokoláda. Vylúčte sladidlá, ktoré nahrádzajú cukor. |
Pite veľa tekutín: ľahké čaje (napr. harmanček), nesýtenú minerálnu vodu, zeleninové šťavy a nekyslé ovocné šťavy, ako je jablková, hrušková alebo banánová šťava. |
EM-109990