Čím starostlivejšie si budete jedlo pripravovať, tým viac živín a vitamínov si udrží. Dusené jedlá a jedlá pripravené na pare sú vhodnejšie ako pečené. V dôsledku chronického zápalu GI traktu môže vaše telo absorbovať potraviny len v obmedzenom rozsahu. So správnou diétou a starostlivo pripravenými potravinami budete môcť tieto problémy zmierniť.
Problémy môžete zmierniť dodržiavaním niekoľkých jednoduchých pravidiel. Vyhnite sa kyslým, sladkým, horúcim alebo studeným jedlám, ale aj korenistým a mastným pokrmom. Neodporúča sa jesť ani nadmerné množstvo surovej stravy alebo obilných potravín (napr. celozrnný chlieb).
Alfou a omegou zdravej výživy je dostatočný príjem tekutín. Dospelá osoba by mala vypiť aspoň 1,5 až 2 litre tekutiny denne. Pri Crohnovej chorobe môže byť táto potreba významne vyššia počas vzplanutia choroby, najmä v dôsledku hnačky.
Zabráňte strate tekutín – zostaňte dobre hydratovaní. Okrem zdravej výživy sa uistite, že dosť pijete. Najmä počas obdobia exacerbácií by ste mali vypiť viac ako dva litre tekutiny, čo je viac, než je nevyhnutné pre zdravého človeka.
Okrem toho, že si dávate pozor na to, čo jete, dbajte aj na správny výber toho, čo pijete. Šumivé, sladké a kyslé nápoje (napr. šťavy z citrusových plodov a limonády) a nadmerné pitie kávy môžu spôsobiť ďalšie problémy.
V rôznych odborných diskusiách lekári odporúčajú, aby ste obmedzili pitie na nesýtenú minerálnu vodu, ľahké čaje a nekyslé ovocné a zeleninové šťavy. Patria sem nápoje ako banánová alebo hrušková šťava či harmančekový čaj. Najmä neperlivá minerálna voda dodá vášmu telu potrebné mikroelementy.
Pri Crohnovej chorobe neplatí všeobecný zákaz konzumácie alkoholu. Mali by ste však piť len rozumné množstvo alkoholu pri určitých príležitostiach. Ak sa vaša choroba zhorší, musíte sa vzdať pitia alkoholu.
EM-109990